تصفیه آب به روش کلر زن مایع
وجود كلر به مقدار کم در آب مفید می باشد. روی دیاستازهایی که برای زندگی میکروبی لازمند، اثر و آنها را تخریب میکند. بهعلاوه، قدرت اکسایش کلر در برابر مواد آلی مناسب می باشد. کلر به شکل گاز یا به شکل هیپوکلریت ( آب ژاول ) مورد استفاده قرار میگیرد. مقدار کلر لازم را میتوان با نقطه بحرانی تعیین کرد. اگر آب مورد تصفیه ، نظیر آبهای خام سطحی دارای مواد آلی و بطور معمول آمینه می باشد، ظهور این نقطه قابل توجه بسیار مشخص است. کلر در ترکیب با این مواد، مواد معین کمکی و کلرامین تولید میکند.
اگر منحنی تغییرات مقادیر کلر فعال موجود در آب یعنی کلر باقیمانده، بر حسب کلری که به آن افزوده میشود، رسم شود، خواهیم دید که اگر مقدار کلر افزوده شده کم باشد، کلر باقیمانده وجود نخواهد داشت و تمام کلر ترکیب میشود. با افزایش مقدار کلر، منحنی صعود میکند، اما از یک نقطه حداکثر M که با حداکثر مواد معین کمکی و کلرامین مطابقت دارد، عبور میکند.
سیستم کلرزن مایع شامل پمپ تزریق از نوع دیافراگمی با پوشش مقاوم در برابر خوردگی و عموما از جنس PVC در ظرفیت های مختلف بر مبنای لیتر بر ساعت و فشار کاری بر مبنای Bar محاسبه ، طراحی و ساخته می گردد. در این سیستم مخازنی از جنس پلی اتیلن به همراه الکتروموتور و شافت و پروانه جهت اختلاط کلر در نظر گرفته شده است
كلرزنی یكی از شیوه های دیرین گندزدایی آب بوده و به دلیل ایجاد کلر باقی مانده از اولویت خاصی برخوردار می باشد.
عوامل مهم موثر در گندزدائی با کلر :
۱٫ غلظت کلر: با بالا رفتن میزان غلظت کلر توان گندزدائی آن افزایش می یابد.
۲٫ زمان تماس کلر با آب: با افزایش زمان تماس کلر با آب، تاثیرگندزدائی کلر بیشتر می گردد. لذا به غلظت کلر کمتری نیاز می باشد.
۳٫ PH آب: با افزایش PH آب تاثیرگندزدائی کلر کمترمیگردد. لذا به غلظت کلر بیشتری نیاز می باشد.
۴٫ دمایی آب: با افزایش دمای آب ، تاثیر گندزدائی کلر بیشتر میگردد .لذا به غلطت کلر کمتری نیاز است .
۵٫ مواد خارجی موجود در آب: با افزایش کدورت آب ( به دلیل امکان تماس کمتر کلر با میکراورگانیسمها ) تاثیر گندزدائی کلر کمتر می گردد. لذا به غلظت کلر بیشتری نیاز می باشد.